Tafonia ja luolia Haukiniemessä, Savonlinna

Totuus on ulkona. Joinakin päivinä se on vaan hieman ihmeellisempi kuin toisina.

Maastokartalla olin huomannut mielenkiintoisen töppyrän, jossa näytti olevan sopivasti louhikoita ja lohkareita. Paikka on Savonlinnan Haukiniemessä, hieman Laukunkankaan lakkautetun nikkelikaivoksen luoteispuolella. Karttamerkinnät eivät tunnetusti kerro lohkareiden kokoa, mutta tiesin ainakin yhden kohtalaisen kokoisen lohkareen lähimaastossa: Karhukivi (Luolaluettelo MI 174, Suomen luolat s. 373), joten toiveikkaana lähdin matkaan, kohta uusia seikkailuja.

Jo heti metsätien vieressä alkoi mäen kaakkoisrinteessä komea louhikko. Kuljin rinnettä ja mäen ylämaita ristin rastin, isoja lohkareita (kokoluokka 5-10 m) ja niissä olevia onkaloita ja rakoja ihmetelemässä, kunnes mäen luoteispuolella löytyi iso ja upea luola yhden vaikuttavan lohkareen alla. Mutta yllätys on vielä suurempi, kun luolan keskellä seisoo lattialla jotain, mitä tähän mennessä ei ole tullut vastaan: tafonikivi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lohkareen lounaissivu on mahtava julkisivu ja pääsisäänkäynti ihmeelliseen luolaan.

KARTTALINKKI
688500 N 590525 E

Lohkare, jonka alla tämä luola piileksii, on 11x7x7 m, ja luola on käytännössä koko kiven alla eli n 11×7 m. Luolan ”huonekorkeus” on 0,5-1,5 m, luolan suu on hieman korkeampi. Eteläsivulla lohkare on voimakkaasti pysty-ja vaakasuunnassa rakoillut, mutta silti jotenkuten pysynyt kasassa. Luola on ikään kuin kaksikerroksinen, vaikka toinen kerros ei kovin kaksinen ole. Luolassa on yksi iso sisäänkäynti lounaiskulmassa ja sen lisäksi kolme pienempää aukkoa muihin ilmansuuntiin, mm itäsivulla on noin neljän metrin korkea pystyrako, joka liittyy siis pieneen yläkertaan. Luolassa on nuotiopaikka ja jokunen istuinpuu. Kymmenen metriä luolan länsipuolella on pienempi lohkare, jonka alla on n 4x3x1 m kokoinen luola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskellä luolaa on n. 1,5 x 1 metrinen tafonikivi, jossa on useita koloja; syvin niistä on noin 30 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tafonialkuja näkyy lohkareessa monessa paikassa, mm etuaukon yläpuolen seinässä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jossain olin lukenut, että Suomessa on noin 300 tafonia noin 50 eri paikassa ja, että ne yleensä esiintyvät rykelmissä. Päätin siis paluumatkalla hieman tarkemmin katsella matkalla olevia lohkareita. Ja kyllä, niissä löytyi ihan pikakatselmuksella pari hienoa tafonia lisää.

Suuren lohkareen kyljessä seisoo noin 1,5 metrinen kivi, jossa on molemmilla sivulla tafoneja. KARTTALINKKI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erään pienen lohkareen alla on maata vasten pieni tafoni, joka kulkee kiven läpi.
KARTTALINKKI

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tiedä, ovatko nämä Haukiniemen tafonit jo laskettu mukaan y.m. lukuihin, vai ovatko kenties ”uusia”. Epäilen, että sieltä löytyy lisää, jos harjaantunut silmä lähtee kunnolla katsomaan paikat. Oli miten oli, kiehtovia ja ja hauskoja muodostelmia nämä tafonit.

Alueella kiemurtelee aivan uusi metsätie (ei näy kartalla). Tällä hetkellä paikassa on mukava seikkailumetsän tunnelma, mutta näyttää siltä, että jotain metsätöitä siellä kohta puuhastellaan.

Terveisin,

Johan Moraal
29.5.2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s